Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Show menu
Back

03.5.2019

Πριν την αποχώρηση, του Τόμας Μπέρνχαρντ / Θεατρική περίοδος 2019 - 2020

Oι σοβαρές προτάσεις αποτελούν το κονίαμα
που συγκρατεί τις κωμικές προτάσεις , από τις
οποίες είναι γεμάτο το έργο μου (…)
Τ.Β.

Για δεύτερη φορά στη μακρά διαδρομή τους, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και η Μπέττυ Αρβανίτη, παρουσιάζουν από τις 6 Νοεμβρίου 2019 το έργο του Thomas Bernhard «Πριν την αποχώρηση», του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα που με το συνολικό του έργο σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη και βραβευμένη παρουσίασή του στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (με 15.000 θεατές) σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, το «Πριν την αποχώρηση» θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά και σκηνοθεσία αυτή τη φορά του Νίκου Μαστοράκη.

Ο Νίκος Μαστοράκης συνεργάζεται για έβδομη φορά με το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – το θέατρο απ’ όπου ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1994 με το «Τρίπτυχο» του Χεράντιαν Ράιντερς - και για πέμπτη φορά με τη Μπέττυ Αρβανίτη.

Οι προηγούμενες συναντήσεις τους ήταν:
«Παλιοί καιροί» του Χ. Πίντερ, 1996
«Επιστροφή» του Χ. Πίντερ, 2001
«Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχοφ, 2002
«Μαρία Στιούαρτ» του Φρήντιχ Σίλλερ, 2003

Στο «Πριν την αποχώρηση» ο Benrhard δίνει πολιτικές διαστάσεις σ΄ ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα. Το έργο είναι μία πολιτική σάτιρα που αποκαλύπτει την «αρρώστια» του δυτικού πολιτισμού με γκροτέσκα διάθεση, είναι μία κωμωδία της γερμανικής ψυχής...

Η πρώτη του παρουσίαση, το 1979, ήταν ένας θρίαμβος.

Η εφημερίδα Die Zeit έγραφε τότε:
Τί είναι λοιπόν το πριν την αποχώρηση; To ντεμπούτο ενός εντελώς καινούργιου Τhomas Bernhard; Ενός ανελέητου πολιτικού κωμωδιογράφου; Το έργο είναι φάρσα με θέμα τους ναζί, τους φασίστες που τους ξεσκεπάζει κάνοντάς μας να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια; Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Το «Πριν την αποχώρηση» είναι το πιο δύσκολο. Το πιο σκοτεινό, το πιο άρτιο απ όλα τα έργα του Bernhard. Όποιος θα δει σ αυτό μόνο τη σκανδαλώδη πλευρά (τις πολιτικές αναφορές και τα αστεία) δεν θα έχει καταλάβει το έργο.

H υπόθεση του έργου:
Ο δικαστής Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και να αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, ζει με τις δύο αδελφές του προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του ζοφερού παρελθόντος….

Παίζουν:

Μπέττυ Αρβανίτη στο ρόλο της Βέρα
Περικλής Μουστάκης στο ρόλο του Ρούντολφ Χέλλερ
Σμαράγδα Σμυρναίου στο ρόλο της Κλάρα

Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς
Σκηνοθεσία : Nίκος Μαστοράκης
Σκηνικά : Eλένη Μανωλοπούλου
Kοστούμια : Eλένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Έναρξη παραστάσεων: 6 Νοεμβρίου

Προπώληση viva.gr στην ειδική τιμή των 10 ευρώ έως 30 Σεπτεμβρίου

Tiμές εισιτηρίων από 1η Οκτωβρίου:
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 15 ευρώ, φοιτητικό-ΑμΕΑ 13 ευρώ
Σάββατο 18 ευρώ, φοιτητικό-ΑμΕΑ 15 ευρώ
Κυριακή 16 ευρώ, φοιτητικό-ΑμΕΑ 13 ευρώ

  • _elg5945_web

CREATED BY GRAVITY.GR