Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Show menu
Back

03.5.2019

Πριν την αποχώρηση, του Τόμας Μπέρνχαρντ / Θεατρική περίοδος 2019 - 2020

 Tο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και η Μπέττυ Αρβανίτη, για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργάζονται με το Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζοντας κατά τη θεατρική περίοδο 2019-2020 το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη παρουσίασή του στο ίδιο θέατρο, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το «Πριν την αποχώρηση» μας επανασυστήνει τον κορυφαίο Αυστριακό συγγραφέα, που σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς σημειώνει:

«Και σήμερα το βράδυ σας το λέω, εκεί στο θέατρο θα παιχτεί είτε το πιστεύετε είτε όχι μια κωμωδία. Μια αληθινή κωμωδία.»

γράφει ο Μπέρνχαρντ και επιπροσθέτως χαρακτηρίζει το εμβληματικό του έργο «Πριν την αποχώρηση» μια κωμωδία της γερμανικής ψυχής.

Ένα έργο για 3 πρόσωπα - 3 αδέρφια (;) - έγκλειστα και προσκολλημένα σε ένα τραυματικό παρελθόν επιμένουν να γιορτάζουν κάθε χρόνο τα γενέθλια του Χάινριχ Χίμλερ (ιδρυτή και οργανωτή των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ Ράιχ).

Κάθε απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου πίνουν, ξεφυλλίζουν με νοσταλγία άλμπουμ από τα στρατόπεδα θανάτου, διαφωνούν, ερωτοτροπούν.

Κάθε χρόνο- εδώ και 30 χρόνια - στήνουν μια τελετή:

μια πένθιμη νοσταλγική φιέστα;

μια φάρσα αλληλοεξόντωσης;

μια αναχρονιστική τελετουργία;

ή έχουμε να κάνουμε με μια παραβολή που «στήνεται» και αναπαρίσταται ενώπιον μας και αφορά το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης;Ο Μπέρνχαρντ με ένα δηλητηριώδες καυστικό χιούμορ αγγίζει ένα παρελθόν που πονάει και στήνει μια «φάρσα» για τις πιο σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η παράσταση διατηρώντας αλώβητο το εντελές και σαρκαστικό ύφος του Μπέρνχαρντ επιχειρεί να αναδείξει τη λειτουργία του «θεάτρου» που παίζουν τα πρόσωπα μεταξύ τους (το παιχνίδι των μεταμορφώσεων και των εξουσιών που ασκεί το ένα πρόσωπο στο άλλο) και του δρώμενου που σχεδόν καταναγκαστικά «στήνουν» κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την μεγαλύτερη φρικαλεότητα της σύγχρονης ιστορίας.

Τα 3 πρόσωπα που ορίζονται ως αδέρφια κατά τη διάρκεια της «αναπαράστασης τους γίνονται τα πάντα: δυο εραστές ενώπιον ενός τρίτου, ένας τύραννος και τα θύματα του , συνένοχοι εγκληματίες , δυο ιδεολογικά αντίθετοι πολλοί και πολλά πολλά άλλα.

Μια ατελείωτη υπόδυση, ένα ανηλεές θέατρο για 3 ηθοποιούς που θα αντιληφθούν τη θέση και την ύπαρξη τους σε μια ζοφερή εποχή τρόμου.Παίζουν:

Μπέττυ Αρβανίτη στο ρόλο της Βέρα

Περικλής Μουστάκης στο ρόλο του Ρούντολφ Χέλλερ

Μαρία Σκουλά στο ρόλο της ΚλάραΜετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης ΚαραντζάςΈναρξη παραστάσεων: 30 ΟκτωβρίουΘέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη)

Κεφαλληνίας 16Α Κυψέλη, 210.8838727

Έναρξη προπώλησης 1 Ιουνίουviva.gr σε ειδική τιμή των 10 ευρώ έως 30 Σεπτεμβρίου


CREATED BY GRAVITY.GR