Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών Μια διασκευή της Διήγησης της υπηρέτριας Τσερλίνε, από το αριστούργημα του Χέρμαν Μπροχ, Οι Αθώοι
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Τσερλίνε: Μπέττυ Αρβανίτη
Βαρόνη: Μαρία Κατσιαδάκη
Αντρέας: Κώστας Βασαρδάνης
Χίλντεγκαρντ: Σύρμω Κεκέ
Μελίττα: Εύα Σιμάτου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς - Ελένη Βαροπούλου (για το κεφάλαιο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»)
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Γερμανία, Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Τσερλίνε, μια πολύ ικανή αλλά πανούργα υπηρέτρια, μας παρουσιάζει τον εφιάλτη της ζωής που έζησε υπηρετώντας για δεκαετίες την οικογένεια της Βαρόνης Ελβίρας, μεγαλώνοντας τη νόθα κόρη της και αγαπώντας στα κρυφά τον Βαρόνο. Έχοντας περάσει μια ολόκληρη ζωή στη σκιά της Βαρόνης, περιμένει υπομονετικά να πάρει την εκδίκησή της και φτιάχνει έναν κόσμο μυστηριώδη, γεμάτο υποψίες, δυνατούς έρωτες, κρυφούς εραστές, ιδιότυπο χιούμορ και ζήλεια. Μας αφηγείται και ξαναζεί την μυστηριώδη ιστορία ενός σπιτιού που έμεινε κλειστό και χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο για περισσότερο από 30 χρόνια. Όταν εμφανίζεται ο Αντρέας, ένας επίδοξος ενοικιαστής, ο φρέσκος αέρας της πραγματικότητας θα παρασύρει τα πάντα. Η κάθε γυναίκα θα προσπαθήσει να τον πάρει με το μέρος της, κατηγορώντας τις άλλες. Εκείνος όμως θα ερωτευθεί την μικρή Μελίττα, μια αθώα κοπέλα που γνώρισε τυχαία και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του σπιτιού. Ενός σπιτιού καθημερινών ανθρώπων που έχουν συνηθίσει στην τάξη, που αγαπάνε μέχρι θανάτου, που γελούν, σαρκάζουν, αδιαφορούν, αρνούνται να συνδιαλαγούν με την πραγματικότητα και που δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται έξω από την πόρτα τους. Όταν όμως ανοίξει αυτή η πόρτα, έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με το πρόσωπο του φασισμου. Του φασισμού που πατώντας και εκμεταλλευόμενος αυτήν ακριβώς την αδιαφορία τους, έχει επικρατήσει στον κόσμο. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν. Και τότε η Τσερλίνε, θα ξαφνιαστεί ακόμη και με τον ίδιο της τον εαυτό. «Παράξενο, είπε το ένα κομμάτι της ψυχής μου, στο άλλο.»
Ο Αυστριακός συγγραφέας, ένας από τους κορυφαίους του προηγούμενου αιώνα, μετά τα αριστουργήματά του «Οι Υπνοβάτες» και «Ο Θάνατος του Βιργίλιου», συγκέντρωσε στο ιδιότυπο αυτό μυθιστόρημα, κείμενα που ξεκίνησαν να γράφονται το 1917 και ολοκληρώθηκαν το 1949. Οι ήρωές του, βυθισμένοι στις προσωπικές τους ιστορίες, ερωτεύονται, ζηλεύουν, θυμούνται, επιτίθενται ο ένας στον άλλον και παραμένουν θεατές των εξελίξεων, «αθώοι» για ότι συμβαίνει γύρω τους, άρα συνένοχοι για την επερχόμενη βαρβαρότητα.